Környezetbarát csomagolás válthatja fel a PET palackokat?

Azzal bizonyára sokan egyetértenek, hogy az élelmiszerek és az ásványvizek, üdítők csomagolásai inkább szükséges rosszak, mintsem olyan termékek, amelyekre az ember jó szívvel gondol. Szerepük azonban mégis megkérdőjelezhetetlen. A csomagolás biztosítja az élelmiszer hosszabb felhasználhatósági idejét, a termék védelmét a szállítás és tárolás során, illetve a vásárlók jogszabályban meghatározott kötelező tájékoztatását (szavatossági idő, összetétel, stb.). Ettől függetlenül igenis fontos, hogy a meglévő csomagolások helyett más lehetséges, környezetbarátabb alternatívákat keressünk. Mai bejegyzésben az Ooho! projektet mutatom be, ahol a feltalálók kitűzött célja nem más, minthogy lecseréljék a PET palackokat a saját biocsomagolásukra.

ooho-banner.jpg

Tekintettel arra, hogy Magyarországon is tart a #műanyagböjt nevű kampány 2019. márciusában, így én is egy lehetséges jövőbeli PET palack alternatívát mutatok be a mostani bejegyzésben. A vizek csomagolására felhasznált PET palack, műanyag kanna, tasak, vagy éppen üveg, kartondoboz mind-mind egy szükséges rossz ahhoz, hogy a folyadék szállítható formában jusson el a fogyasztóhoz, biztonságosan. A folyadék elfogyasztása után azonban jön a dilemma, hogy mit kezdjünk az amúgy értékes csomagolással. Az Európai Unió a hulladékok keletkezésének megelőzését tűzte ki irányelveiben fő célnak. Ennek a kívánalomnak megfelel a brit kutatói-startup csoport, a Skipping Rocks Lab. A csapat tagjai először 2013-ban mutatták be az ehető, 100%-ban természetes összetevőkből készült Ooho! márkanévre hallgató vízkapszulájukat [1].

ooho-vizkapszula.pngAz Ooho! alginát vízkapszula, amely egy kocsonyás, 100%-ban lebomló polimer

A termék kicsit a gyerekkori csínytevések vízibombájára hasonlít, ahol is az ivóvizet, vagy egyéb folyadékot egy átlátszó membránréteggel veszik körül. Ez a külső zselatinszerű burok egy természetes polimer anyag, az alginát, amely barnamoszat és kalcium-klorid együttes felhasználásával állítható elő. A barnamoszat egy tengeri növényfaj, hossza akár 200 méter is lehet, Észak-Amerika partjainál nagy kiterjedésben megtalálható [2]. A  barnamoszatból nyert építőelemből készülő zselés vízkapszulák gyártásához a legkönnyebb módszer a folyadék előzetes lefagyasztása. A megszilárdult folyadékot ezután az alginátba mártják. A lejátszódó reakciók hatására a fagyott folyadék körül egy vékony, rugalmas hártya jön létre. A víz kiolvadása után pedig elkészült a "palackozott" víz. Ennek folyamatát mutatja az alábbi videó is:

Az alkalmazási terület, mint víztartó zselé, újnak tekinthető, azonban az alginátot már régóta használják az iparban. A barnamoszatból a kinyert anyag por, vagy zselés állagú. Az élelmiszeriparban sűrítőanyagként, vagy zselésítőanyagként használják, ilyenkor ezt a csomagoláson is feltüntetik E400 jelöléssel. De ugyancsak alkalmazzák ezt az anyagot még gyógyszeriparban, illetve égési sérülések kezelésére [3].

Az alginátból készült folyadékkapszula, mint csomagolás teljesen emészthető. Akinek van kedve és gusztusa, ezt a külső hártyát is nyugodtan elfogyaszthatja. Mivel a kapszula kiindulási alkotóeleme a tengerben él, így elfogyasztása enyhén sós érzetet ad. Ha emiatt csak a folyadékot szeretné a fogyasztó kiszürcsölni a zselés kapszulából, akkor sem kell, hogy lelkiismeretfurdalást okozzon a zselé elhajítása. A kapszula, mivel teljesen bio, 6 hét alatt lebomlik a környezetben, ezáltal megelőzhető a csomagolási hulladék képződése. Ráadásul a gyártási folyamatban a kocsonyás kapszula ízesíthető, illetve színezhető igény szerint. 

A kocsonyás kapszulának abszolút lehet jövője a csomagolás piacán. Az Ooho! kapszulákba lényegében bármilyen folyadék elhelyezhető, csak az a fontos, hogy az elfogyasztása rövid időn belül megtörténjen, ugyanis a kapszula nem képes a folyadék minőségét hosszútávon megtartani. Jellemzően olyan területeket javasolnak a feltalálók is, mint naponta elkészített friss gyümölcslevek tárolása hűtőben, vagy éppen utcákon hőségben vízosztáshoz, ha az előző nap elkészült golyócskákat megfelelően hűtik. De ugyancsak alkalmasak lehetnek gyorséttermekben a krumplikhoz és szendvicsekhez adott mártások és szószok csomagolásaként, valamint sportesemények, pl. futóversenyek résztvevőinek megfelelő hidratáláshoz.

ooho-vizkapszula2.gif

Hogy teljesen kiválthatja-e a találmány a PET palackokat és más italtároló edényeket? A válasz valószínűleg az, hogy nem. Lesznek olyan területek, ahol az alginát kapszula jó alternatívája lehet a műanyagnak, vagy éppen üvegpalacknak (mint ahogyan feljebb írtam), de a teljes kiváltásukhoz valószínűleg nem lesz a zselés kapszula elegendő önmagában.

Miért is? Mert egy csomagolásnak millió egy fogyasztói igényt kell kielégítenie. A kocsonyás réteg, habár van neki egy minimális tartása, mégis könnyen kidurran nyomás hatására, így a táskában könnyen kellemetlen meglepetést okozhat. A kocsonyában tárolt folyadékot pár napon belül el kell fogyasztani, ez az idő azonban nem elég ahhoz, hogy a boltok polcaira kerüljön és ott hosszú ideig eltárolható legyen. A csomagolás kevésbé szűri meg a fényeket és az oxigén is át tud hatolni rajta, így a kapszulában lévő folyadékban gyorsabban terjednek a baktériumok. A csomagolás űrtartalma is limitált, egy közepes méretű narancs méretében gondolkodnak a feltalálók, mint maximális méret. Tehát olyan kiszerelésben, ami egy szusszra elfogyasztható. Ráadásul a szénsavas üdítők tárolására sem alkalmas az alginát kapszula, ugyanis a zselés falon keresztül gyorsan elillan a szénsav. 

Az ötlet és a csoport kreativitása azonban kiváló. Ha sikerül megoldani a kihívásokat és ugyanúgy teljesen emészthető/lebomló marad a burok, akkor bízom benne, hogy hamarosan én is kipróbálhatom a terméket idehaza is, akár egy korty gyümölcslé, vagy szósztároló zselés tasak formájában! :)

ooho-vizkapszula3.jpg
A Just Eat étteremben 6 héten át tesztelték a zselés alginát kapszulákat, amelybe ketchupot és fokhagymás szószt töltöttek. A kapszulák, amelyek teljesen fenntartható forrásból származnak, képesek kiváltani a most használt műanyag szószos csomagolásokat, ha biztosítható a rövid idejű tárolásuk [4].

Források:

[1] Ooho! project
[2] Szépzöld honlapja
[3] Wikipédia: Alginát
[4] BusinessGreen honlapja