Műfenyőt, vagy vágott fenyőfát vegyünk?

A műanyagok teljes mellőzése sok bosszúságot okozna az ünnepi időszakban, hiszen megkerülhetetlen segéd- és díszítőelemei a karácsonynak, a polimerek sokszínűsége megkönnyíti a készülődést is. A bejegyzésben ennek kapcsán egy örök téli dilemmával foglalkozok: mikor vegyünk otthonra rendes, élő fenyőfát és mikor inkább műfenyőt? A jó hír az, hogy idén bármelyik mellett is döntöttünk, a használati szokásoktól függően egyáltalán nem biztos, hogy rosszul választottunk!

karacsony_mufenyo.pngA képen lévő tárgyakból a műanyagipar terméke: a műfenyő, a rajta lévő műanyag gömb- és csillagdísz, illetve gyöngysor. Az izzósor műanyag szigetelése. A műanyag mikulásvirág, a dobozok szalagjai és egyes dobozok is. A fenyő girland a díszeivel együtt. A plüssmackó az ajándékok között [1].

Valószínűleg a karácsonyi készülődésben fel sem tűnik, hogy hányszor hívjuk segítségül a műanyagokat. A műanyag használata biztonságosabbá teszi a karácsonyt, például az izzósorokon lévő szigetelő műanyagréteggel, megvédve minket az áramütések ellen. Ugyancsak segíti, hogy az áruházakból megrendelt termékek biztonságban jussanak el hozzánk a műanyag habszivacsokban, vagy buborékos fóliában és az ajándékot egyben adhassuk át szerettünknek. Sőt ha bankkártyával fizettünk, az is műanyagból, PVC-ből készült ;-). Ezen felül segíti az ajándékok díszbe öltöztetését a csillogó szalagokkal. De nemcsak az ajándékok díszítésénél van segítségre, akkor is, amikor a fenyőfára aggasztjuk a frissen vásárolt színes műanyag gömbdíszeket, feltekerjük rá a csillogó girlandokat és gyöngysorokat, vagy elhelyezzük rajta az egyéb műanyag dekorációkat. Arról már nem is beszélve, hogy a sütőben készülő ünnepi menünél is milyen jó szolgálatot tesz a műanyag sütőzacskó [2]. Az ajándékba adott játékok és eszközök is szinte mindig tartalmaznak műanyagokat, vagy akár teljesen abból készülnek: a játékbabák teste, sőt még a haja is, a kisgyermeknek adott plüssmackó és így tovább...

karacsony_mufenyo_dekor.png

Természetesen a műanyag használata senkinek sem kötelező, karácsonykor sem, persze, csak ha a fent említett esetekben is meg tudja oldani az anyag mellőzését. A mai bejegyzésben a célom viszont az, hogy egy klasszikus dilemmában segítsem az olvasókat:

Műfenyő vs. élő fenyőfa - A karácsonyfát illetően hogyan döntsünk tudatosan?

A mesterséges, műanyagból készült karácsonyfák egyre több háztartásban találhatók meg az élő fenyőfa helyett. De először is: hogyan is készül az a műfenyő, ami már az 1960-as évektől kezdve megtalálható a boltok polcain? Az ágak elkészítéséhez először PVC fóliát gyártanak, amelyeket a gyártósoron 10 cm-es szalagokra hasítanak fel. Ezek a szalagok olyan hengerekre kerülnek, amelyeken sok apró penge található. Ezek felhasítják a szalag szélét tűszerűen úgy, hogy középen megmaradjon a szalag "gerince" egy egyenes csíkban. Ezt a felhasított, "tű" szélű anyagot ezután feltekercselik. A tekercseket ma már többféle színkombinációban is gyártják annak érdekében, hogy a műfenyő megjelenése minél valósághűbb legyen. A felhasított tekercseket a feldolgozás következő lépésében egymás fölé vezetik, közéjük pedig egy vékony acéldrótot vezetnek. Végül a hasított PVC szalagokat rápörgetik a fémszálra, így egyesítve a "tüskéket" és az acélszállal - így készülnek a girlandok is, csak fémszál helyett műanyagszálra tekerik a felhasított fóliát. Sok esetben használnak még barna színű, kisebb méretű hasított szalagot is, amelyet az acélszál felületére tekercselnek fel belülre, hogy a fenyő barnás ágait is minél jobban imitálják. Az elkészült műfenyőágakat pedig egy óriási ollóval a megfelelő méretre szabdalják, majd egy fémkapoccsal, vagy műanyag szalaggal is rögzítik az elkészült mesterséges ágakat. Ezt a folyamatot mutatja be az alábbi videó 1:02-től:

A műfenyőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Egyik előnye, hogy a rendes fenyőfához képest (különösen, amikor már kiszárad) sokkal nehezebben ég. A PVC ugyanis egy rendkívül nehezen égő műanyag, önkioltó tulajdonsággal rendelkezik [3]. Amennyiben nem táplálja az égést gyújtóforrás, akkor az égés azonnal megszűnik - viszont azt se vitassuk el, hogy az égésekor toxikus vegyületek szabadulhatnak fel. Ezzel szemben egy kivágott fenyőfa jól táplálja a tüzet, a tökéletlen égésekor pedig szén-monoxid szabadulhat fel. Az élő fenyőfaágak ahogyan a szoba melegében egyre inkább kiszáradnak, fokozatosan elvesztik tartásukat, egyre jobban lehúzzák a díszek, amelyek végül lecsúszhatnak és földre eshetnek az ágak széléről. Egy műfenyőnél ez a jelenség nem lép fel; így, ha féltett, régi díszeket használunk, azok nagyobb biztonságban vannak egy mesterséges karácsonyfán [4]. További előnyök között tartják számon a műfenyőnél, hogy az ünnepek után nem kell a szúrós tüskék összegyűjtésével foglalkozni, a fenyőfa szabályos alakú, nem kell a karácsonyfatalpba se belefaragni.

Emellett persze nem szabad elvitatni a rendes fenyőfa előnyeit sem! A valódi, szobát átható fenyőillat nem pótolható műfenyővel. Persze ez valamelyest ellensúlyozható az árusítóhelyeken ingyen, vagy nagyon olcsón beszerezhető levágott alsó fenyőágakkal, amelyekből remek dekorációk készíthetők (az ötletekért olvasd el a Hello Duna-Gerecse blogbejegyzését, IDE kattintva). További előnye az élő fenyőfának, hogyha azokat direkt az ünnepi időszakra szánt fenyőiskoláknak nevelik, a növekedése során szén-dioxidot (CO2-t) köt meg és csak a használat utáni eltüzelésével szabadul fel ez a gáz. Szerencsére, a legtöbb településen a vágott fenyőfákat januárban a hulladékkezelők ingyen elszállítják és energetikailag hasznosítják, vagy megfelelő körülmények között komposztálják azokat, csökkentve a környezeti terhelést. Ez szuper, hiszen égetésnél csak 3,5 kg szénlábnyom keletkezik, miközben, ha lerakóban végezné, akkor ez az érték 16 kg lenne.

karacsony_fenyoiskola.jpgTelepített fenyőfa iskola [5]

Lehetőség van még földlabdás, konténeres fenyőfa vásárlására. Azonban, jó ha tudjuk, az így vásárolt fenyőfák túlélési hányada kicsi. A fenyőfák a konténerekbe a neveldéből csak pár héttel korábban kerülnek át, így nem gyökereznek ki rendesen, ráadásul a szoba melege sem tesz jót nekik. Az élő fenyőfa házon kívül érzi jól magát, így ha mégis ilyet vásárolunk, akkor igyekezzünk a lehető legrövidebb ideig tartani házon belül (max. 10 nap), akkor is a szoba leghűsebb pontján és ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözéséről sem! Valahol olvastam régebben, hogy az ilyen gyökeres fenyőfák túlélési hányada kb. 10% az ünnepek elteltével (sajnos a forrást már nem találtam meg).

Mikor érdemes beruházni egy műfenyőre?

Csak akkor, hogyha hosszabb távra, legalább 10-12 évre tervezünk a termékkel. Egy igényes, szebb és megfelelően dús ágazatú műfenyő jellemzően 3-5 éves használat után térül meg anyagilag, a rendes fenyőfa árakhoz viszonyítva. Ha az ökológiai lábnyomot nézzük, akkor egy műfenyőnek egy évtized után lesz kisebb a környezetre gyakorolt hatása az eredeti fenyőfához képest. Tehát nem lehet kijelenteni, hogy környezetvédelmi szempontból minden esetben környezettudatosan járunk el, hogyha műfenyőt választunk, csak akkor, hogyha azt tartósan használjuk karácsony közeledtével. Miért? Az egyik már említett ok, hogy a fenyőiskolákban nevelkedő növények megkötik az üvegházhatásért felelős CO2-t, miközben a műfenyő gyártásakor hulladékanyag és pont CO2 is keletkezik (ez az érték kb. 40 kg-nyi szénlábnyom, szemben a fenyőfa 3,5 kg értékével elégetéskor). A másik, hogy a rendes, vágott fenyőfákat valószínűleg egy közelebbi telepről szállítják az értékesítő pontokhoz, így a szállító gépjármű is kevesebb CO2-t enged a környezetbe; miközben a műfenyő jó eséllyel a világ másik pontjáról érkezik a boltok polcaira, több ezer km távolságból szállítva [6]. Persze a műfenyőt csak egyszer kell szállítani, a vágott fát minden évben (ezért fordul meg a környezeti lábnyom kb. egy évtized után). Tehát, amikor műfenyőt vásárolunk, akkor ezen elhatározás mellett legalább 12 alkalommal ki kell tartani, hiszen ökológiai szempontokat figyelembe véve csak így térül meg a beruházás.

mufenyo_1.jpg

Összegezve elmondható, hogyha egy családban kisgyermek is van, akkor megfelelőbb választás lehet a vágott fenyőfa, növelve az ünnep meghittségét és fényét. Majd ahogyan a gyerekek felnőnek és csökken az igény az élő fa iránt, úgy válik egyre jobb alternatívává a műfenyő, tartós használatra. Itthon is most már 18. alkalommal fogjuk a korábban megvett műfenyőt feldíszíteni.

Végül egy szavazásra invitállak: Te milyen fenyőfát díszítesz fel idén? Szavazni a Facebook oldalon lehet, IDE kattintva! Köszönöm :)

Minden Olvasónak ezúton szeretnék meghitt, békés karácsonyi ünnepeket kívánni! Az év végi ünnepi időszak és az ezzel kapcsolatos pihenés remek alkalom arra, hogy lelkileg feltöltődjünk, de ugyancsak remek lehetőséget kínál arra, hogy szüleinket, nagyszüleinket és testvéreinket meglátogassuk. Éljünk vele, ki tudja meddig tehetjük meg ezt! Boldog karácsonyt!

Források:

[1] Fénykép: HighYa LLC honlapja
[2] Plastics Today: How extrusion puts some sparkle in the holidays
[3] Plastics Today: Wishing you a merry, extruded Christmas
[4] Modern Display: 6 Benefits of Artificial Trees
[5] Fénykép: Nordmann fenyőfa iskola
[6] Acciona: Sustainability for all. Carbon footprint: natural vs plastic christmas tree.