Műanyag kávés pohárból időtálló kültéri bútor

A nagy-britanniai kávéautomatákat egyutas műanyag termékeivel ellátó óriáscég célul tűzte ki, hogy értékálló kültéri bútorokat fog gyártani a rövid használat után hulladékká váló ivópoharaiból.

poharbol_kulteri_butor.png

Az Egyesült Királyságban működő kávéautomaták az RPC Tedeco-Gizeh műanyag poharaiban adják ki az elkészített italt. Habár, egy műanyag pohár tömege csekély, mégis a napi milliós használat miatt az egyutas, rövid életciklusú poharak jelentős tömegű hulladékot jelentenek minden évben. Ezért az angliai pohárellátó bejelentette, hogy az idei évtől előremozdítja ezeknek a termékeknek az újrahasznosítását és belőlük értékes másodlagos terméket hoz létre több vállalattal együttműködve [1].

A vállalat a kávéautomatákat működtető cégeket arra ösztönzi, hogy gyűjtsék vissza a használt, polisztirolból (PS) készült csészéket [2], ugyanis azokból a Dumfries-ben lévő létesítményükben, más újrahasznosításra váró műanyagokkal keverve, értékes kültéri bútorokat tudnak gyártani.

A Plaswood márkanévre hallgató termékcsalád kültéri bútorai - mint padok, pihenőpontokon lévő piknik asztalok, műanyag információs táblák és kerítések - kizárólag 100%-ban újrahasznosított műanyag lécekből készülnek [3]. Ezzel nemcsak csökkenthető a keletkező műanyag hulladékpoharak mennyisége, hanem időjárásálló, tartós kültéri alkalmazások hozhatók létre, ugyanis a termékek magukban hordozzák a műanyagok kedvező tulajdonságait. Amikor azzal vádolják a műanyagokat, hogy nehezen bomlanak le a természetben, akkor ez az adottság az időjárás viszontagságainak kitett kültéri termékeknél kifejezetten pozitív. A műanyaghulladékból készült kültéri bútorok nem rohadnak szét, ugyanis nem szívják magukba a nedvességet; illetve nem igényelnek lakkozást, festést sem, ugyanis a termékek anyagukban színezettek a gyártás során. A lécek esetleges megrongálása esetén azok egyszerűen lecserélhetők egy másikra, a sérült darab pedig ismételten újrahasznosítható ledarálását követően.

poharbol_kulteri_butor_2.png
Elhasználódott kávés poharakat is tartalmazó, műanyaghulladékból készíthető és készülő kültéri bútorok [3]

A kezdeményezés persze csak akkor működőképes, hogyha a fogyasztók hajlandók a poharakat szelektíven gyűjteni a kávéautomatákhoz kifejezetten erre a célra kihelyezett edényzetekben, miután a programhoz csatlakoznak az automaták üzemeltetői. Szerencsére a programot nagy érdeklődés övezi, egyre több automata üzemeltető társul be annak érdekében, hogy a fogyasztás után keletkezett hulladékból ne szemét legyen, hanem értékes termék készülhessen. A kezdeményezés szuper, lehetne itthon is ehhez hasonló :) 

Források:

[1] Plastics Today: Beating single-use plastic cups into high-performance lumber
[2] RPC Tedeco-Gizeh honlapja
[3] Plaswood Group termékprofilja