3D nyomtatott sisakban díszeleg a pápa testőrsége

A pápát védő Svájci Gárda szakított a több évszázados hagyománnyal és a korábban fémből készült sisakját 3D nyomtatottra cserélte. Az additív eljárással készült PVC sisakok sokkal könnyebbek, előállításuk fele annyiba kerül, mint a korábbi fém társaké, kinézetre viszont teljesen azonosnak.

3d-nyomtatott_sisak1.jpgChristoph Graf, a pápát védő Svájci Gárda parancsnoka vehette át az első 3D nyomtatott műanyag sisakot

A pápa testőrségének számító Svájci Gárda hivatalos, ünnepi ruházatának rendkívül fontos eleme a sárga-kék csíkos ruházat mellett a piros tollal díszített sisak. A sisakok acéllemezből készültek egészen 2018 elejéig, amelyeken II. János pápa címere is látható. Az idei évtől ezeket cserélik le folyamatosan 3D nyomtatással, PVC-ből készült fejfedőkre [1].

Az acélsisakokkal szemben több kifogást is emeltek. Ezek között a legkomolyabb panasz az volt, hogy a fém a tűző napon annyira felforrósodik, hogy égési sérüléseket okoz. Mivel a fejdíszek már nem töltenek be védelmi funkciót, így megérett az idő a cserére. A közelmúltban bemutatott új sisakok már az egyik legmodernebb műanyaggyártási eljárással, 3D nyomtatással (hivatalosabban additív gyártással) készültek. A polivinilkloridból (PVC) készült sisakok előnye, hogy ugyanúgy ütődésállók maradtak; emellett viseletük kényelmesebb, időjárásállók, tömegük pedig a felére csökkent a fémhez képest (a karimás fém sisakok kb. 2 kg-ot nyomnak [2]). Sőt, a műanyag sisak a nyári melegben sem forrósodik fel úgy, mint a fém, ugyanis sokkal rosszabb a hővezetése, ráadásul a sisakba szellőzőcsatornákat is kialakítottak a 3D nyomtatás során, hűvösebb érzetet eredményezve a viselésekor.

Az additív gyártással készült sisakokat egy darabban lehet kinyomtatni, a mintázatot pedig 3D szkenneléssel vették le egy eredeti 16. századi fém sisakról. Az így készült PVC sisakok ára elég borsos, majdnem 300.000 Ft, de még így is csak fele annyiba kerülnek, mint a fémből készült társaik. Az igazi előny mégis a gyártás sebességében mérhető. Amíg egy fém sisakot 100 óra alatt lehetett elkészíteni, addig a 3D additív gyártással 14 óra elegendő a PVC fejfedő előállításához [3].

3d-nyomtatott_sisak2.jpgA Svájci Gárda részére additív gyártással nyomtatott 3D műanyag katonai díszsisak, II. János pápa 1506-os címerével 

Források:

[1] The Telegraph honlapja
[2] Tavares J.: The morion: an introduction to its development, form & function.
[3] 3Dprint.com honlapja