Kreatív karácsonyi ajándékok és dekorációk műanyagokból

A mai bejegyzésben bemutatok pár példát, hogyan dobhatjátok fel a karácsonyi dekorációt "egyszer használatos" műanyagtermékekkel, illetve hogyan készíthettek saját magatok kreatív és egyedi ajándékokat polimerekből. Kisgyerekes családoknak kiváló közös program az ünnepekre való hangolódás jegyében! :-)

muanyag_dekoraciok_sajatkezzel.png

Sokunknak okozhat fejtörést az ajándékozás, főleg így karácsony közeledtével. Főleg akkor, hogyha szeretnénk kilépni a megszokott ajándékozási formákból és kézzel készített, egyedi meglepetéssel szeretnénk örömet szerezni. Ha elszántad magad, hogy idén te készíted el az ajándékot, akkor kézenfekvő alapanyag lehet számodra az önthető szilikon, illetve a sütőgyurma. Ma ezek használatát és az anyagok működését osztom meg veletek!

Az önthető szilikon

Egyedi szilikonos sütő- és csokiforma, vagy éppen tortadísz még otthon is könnyen készíthető. Az önthető szilikon esetében először is egy mesterformára lesz szükség, amelyről lenyomatot lehet venni. Ez lehet pár karácsonyi motívum, vagy ahogyan az alábbi videóban láthatod, akár építőkockák is (a videó amúgy kiváló, mert lépésről-lépésre részletesen bemutatja, hogyan kell elkészíteni a saját szilikonformát - pár praktikát én is leírtam a videó után)! A lényeg, hogy a mesterdarabokat egymás mellé helyezve, azokat körbeöntve a szilikonnal izgalmas szilikon sütőformákat lehet alkotni. Ugyanolyan rugalmas, mintás formákat, mint amiket a boltokban lehet kapni - csak a te mintáddal.

Önthető szilikonnal készíthető egyedi sütőformák, csokiformák

A formák elkészítéséhez kétkomponensű, önthető szilikonra van szükség, amely kreatív hobbiboltokból és internetes webáruházakból beszerezhető (1 kg szilikon ára nagyjából 3000 Ft). A forma összeállítása után a szilikont egyenletesen és levegőmentesen kell elkeverni a térhálósítóval (amely lehetőség szerint élelmiszeripari  katalizátor legyen). Ezután nagyjából 20-25 perc van arra, hogy az összekevert, még folyékony állagú szilikont beletöltsük az elkészített szerszámba, utána viszont megindul az anyag kocsonyásodása. Ezt az időt nevezzük fazékidőnek. Tehát, eleinte a még folyékony szilikont (A komponenst) össze kell keverni a katalizátorral (B komponenssel), hogy az anyagban meginduljanak a kémiai reakciók, amelynek végén megkapjuk az alaktartó, gumiszerű tulajdonsággal rendelkező térhálós szilikon terméket. Mindez az ilyen hobbi szilikonok esetén szobahőmérsékleten is lezajlik [1]! Egy esti pihentetés után másnap a szilikonforma kiszabadítható a mesterdarab felhasználásával készült rögtönzött szerszámból és máris használható, akár többször is.

ontheto_szilikon.pngMesterdarabról készített szilikonszerszám, amellyel egyedi csokitábla, vagy éppen akár szappanforma is készülhet [1].

A süthető gyurma

A sütőgyurma, avagy hívják még polimer agyagnak is, a kreatív hobbisok egyik kedvenc alapanyaga. A gyurma és a kreativitás használatával szinte korlátlan lehetőségek vannak egyedi termékek előállításához. Leggyakrabban főleg ékszereket, vagy kisebb asztaldíszeket szoktak belőle gyártani. A sütőgyurma egy PVC alapú műanyagpaszta, amely tartalmaz még folyékony lágyítót és legtöbbször egy agyagfajtát (bentonitot) is. Ezen kívül még tetszőlegesen színezhető, illatosítható is további adalékanyagokkal. Nagyon érdekesen viselkedik. A gyurmázás hatására viszkózusan folyós állapotba kerül és folyamatosan alakítható az alkalmazott erőhatás végéig. Amint a gyurmázást befejeztük, akkor az anyag hirtelen megint megszilárdul [2]. Az ilyen anyagokat trixotróp anyagoknak hívjuk (így viselkedik a falfesték is - addig folyékony, "kenhető", ameddig az ecsettel erőhatást váltunk ki, amint az ecsetet elvesszük, akkor a festék megtapad hirtelen a falon). Amennyiben készen van a figura és nem szeretnénk többet alakítani rajta, akkor a gyurmákat ki kell sütni, általában 130°C körüli hőmérsékletre kell állítani a sütőt - de tessék a használati útmutatót megnézni. A kikeményítés ideje ugyancsak a sütőgyurmától függ. Különböző gyártók különböző összetételű sütőgyurmákat használnak, tipikusan 20-25 percig szokás sütni a figurákat. A formák keménysége függ a sütési időtől és a lehűtés sebességétől. Ha gyorsan hűtik le, akkor általában keményebb lesz, mint amilyen a sütés végén, ha lassabban, akkor pedig nagyjából megmarad az eredeti keménység. A technikáról és folyamatról egy másik blogban (Gyurmijo) találtok hasznos információkat.

A legismertebb sütőgyurma márkanevek a FIMO, a Cernit, Sculpey. Az 50 g-os kiszerelések ára csomagonként nagyjából 500 Ft-ba kerül. Persze Kínából ennél jóval olcsóbban is beszerezhető. Egy 24 színből álló szettet onnan már 5 USD (~1500 Ft) összegért is be lehet szerezni.

sutogyurma1.pngSütőgyurmával készíthető színes figurák, ékszerek [3-5]

A sütőgyurmák, mivel tartalmaznak ftalát alapú lágyítókat, ezek pedig a sütés után is a termékben maradnak, így nem alkalmasak olyan termékek készítésére, amelyekkel ételek kerülnek kapcsolatba! Éppen ezért a gyerekeknek szánt sütőformákban is igyekeznek minimalizálni ezeknek a mennyiségét (0,1%-ban teszik hozzá). Egy korábbi kutatásban kimutatták [6], hogy ezekből a gyurmákból az első 15 percben oldódik ki a legtöbb anyag, ami az idő folyamán fokozatosan csökken. 45 perc alatt a kioldódás nagysága így is csekély volt a tenyérben, kb. 0,5 mg/cm². Persze arra figyelni kell, hogy a gyermek ne egye meg a sütőgyurmát és ne vegye a kezét a szájába ilyenkor. Ugyancsak figyelni kell arra is, hogy mivel a gyurma PVC alapú, úgy túl nagy hőmérsékleten sem szabad sütni azokat, mert akkor maró hatású gáz képződhet a játékban kis mennyiségben. Persze nem halálos dózisban, de azért a szúrós szag irritálhatja az orrot.

Végül pár ötlet még röviden, amik hangulatos karácsonyi dekorációk lehetnek:

muanyag_dekoraciok_sajatkezzel_nagy.png

  • Aranyos manók készíthetők az elhasznált kávékapszulákból, egy kis díszítő masnival, hulladék textilekből [7].
  • PET palack aljának és tetejének összeragasztásával, illetve habosított műanyaggyöngyökkel saját hólabdát lehet készíteni. Lényegében egy központi dísz kell a belsejébe, ami köré könnyű, habosított műanyag gyöngyöket kell tenni. A palack egyenes részét kell kivágni, az alját a tetejével ragasztópisztollyal összeragasztani [9].
  • Hasonló hatás érhető egy el műanyag pohárral is. Egy textil, vagy kartonlapra ruhatömés anyagát felhasználva kiváló műhő alapot lehet létrehozni, amelyre különböző figurák ragaszthatók fel. Végül a műanyag poharat a textilre/kartonra kell ragasztani, szájával lefelé. Akár a pohár alját átszúrva kis masnit is bele lehet fűzni, így akár fára is lehet akasztani a legszebb darabokat [8].

A YouTube csatornákat végignézve számtalan lehetőség van még arra, hogy az otthon kallódó műanyagokból remek dekorációk készüljenek. Ne felejtsétek, mindennek csak a kreativitásotok és a kitartásotok szab határt! Ezek a találatok a kedvenceim:

  • Világító télapó műanyag poharakból és fényfüzérből:

  • Megunt labdából, PET palackból, alufóliából és gyurmából készült imbolygó télapó:

  • PET palackból és textilhulladékból készült Mikulás, piros ajándékkal teli puttonnyal:

  • PET palackra ragasztott flitterekből, festett WC papír golyócskákból és kartonpapírból készült függődísz

Jó készülődést kívánok mindenkinek az ünnepekre! :-)

Források:

[1] Szilikon Webáruház
[2] Wikipédia - Polymer clay
[3] Polymer Clay Superstore - Ülő Télapó
[4] Clay it now - Növény a teknőssel
[5] Brit+CO - Ékszerek
[6] Stopford W., Turner J., Cappellini D.: Determination of the magnitude of clay to skin and skin to mouth
transfer of phthalates associated with the use of polymer clays. Duke University Medical Center, 2003.
[7] Mindy.hu - kávékapszulás manó és angyal
[8] Praktic Ideas honlapja. 
[9] Pinterest fotóalbum