Honnan érkezik az a sok szemét az óceánokba?

oceani_szemet.jpg

Az óceánok felszínén lebegő, óriási kiterjedésű szemétszigetek megléte és azok potenciális veszélye az élővilágra nézve nem kérdőjelezhető meg. A Csendes-óceán felszínén található több százmillió darabból álló, vegyes összetételű hulladék halom - amely valóban nagy mennyiségben műanyagot is tartalmaz - napi szinten a híradások témája. Vajon mi magyarok mennyire vagyunk ennek a jelenségnek az okozói?

Biztos mindenki hallott már a témáról, többször is. Az óceánok felszínén lebegő szemétszigetek megléte tény, a probléma megoldása pedig igenis aktuális. A méretük egészen megdöbbentő. Igen, méretük, többes számban. Ugyanis nem csak egy nagy kiterjedésű szemétszigetről van szó, öt ilyet tartanak ma számon a Föld óceánjaiban. Amelyikről a legtöbb szó esik, az az USA nyugati partjainál, Kalifornia és Hawaii-szigetek között elterülő kb. 80.000 tonna tömegű és 1,6 millió négyzetkilométer [1] területű lebegő sziget (Magyarország területét 17-szer lehetne ráfektetni). Egy idei kutatásban [2] pontosan felmérték az úszó szemétsziget helyét, annak legsűrűbb, belső magját. Az eredmények azt mutatják, hogy a "sziget" mérete évről-évre intenzíven növekszik, aminek az oka, hogy az óceáni áramlások nagy mennyiségben szállítják ide a hulladékot a szárazföld folyóiból. Tehát ezek a hulladékok, amelyeknek nagy többsége műanyag, döntően a szárazföldekről kerülnek az óceánokba, mégpedig úgy, hogy azokat előtte illegálisan a folyóvizekbe, vagy azok ártereibe dobják el a lakosok, eresztik bele, vagy rakják le az ottani vállalatok, mindezt szabályozatlanul. De, hogy melyek ezek a "bűnös" folyók, abban már nem vagyok biztos, hogy tudja-e az emberek többsége.

szemetsziget_usa_mag.pngA Csendes-óceán felszínén úszó nagy szemétsziget helye és sűrűsége [2]

A Föld folyói közül tízet érdemes kiemelni, amelyek az óceánokba kerülő évi becsült 8-10 millió tonna műanyaghulladék mennyiségének 88-95%-ért felelősek. A tíz folyó között, talán nem lesz meglepő, nincs se európai, se amerikai. A műanyagtól leginkább szennyezett folyóvizek olyan afrikai, illetve távol-keleti országok területén találhatók, ahol a gazdaság még erősen fejlődő, a környezetvédelemmel pedig elvétve törődnek. Név szerint említhető Kína, Indonézia, Fülöp-szigetek, Vietnám, Srí Lanka és India, amely országok, mint a legfőbb szennyezők, együttesen az óceáni hulladéknak jóval több mint a feléért felelősek. A fejlett országok közül az USA ereszti az óceánokba a legtöbb műanyagot, de ezzel is csak a 20. hely környékén található a "nagy" szemetelők világrangsorában, úgy, hogy az óceánba engedett műanyaghulladék kevesebb mint 1%-ért felelős [3]! Lássuk akkor, hogy melyik az a 10 folyó, amelyik a műanyaggal leginkább szennyezett:

TOP 10 műanyagszennyezett folyó a világban, az érintett főbb országokkal:

#Távol-Kelet:

  • az Amur folyó, Kína és Oroszország határán;
  • a Haihe folyó (Kína), amely mindössze 70 km hosszú és a kínai Tiencsin városán halad keresztül;
  • a Jangce (Kína);
  • a Sárga-folyó (Kína);
  • a Gyöngy-folyó (Kína), amit neveznek még Kanton folyónak is Kína déli oldalán;
  • Mekong (Thaiföld, Vietnám)
  • Gangesz (India és Banglades)
  • Indus (India és Pakisztán határán)

# Afrika:

  • Nílus (Kenya, Kongó, Tanzánia, Szudán, Egyiptom)
  • Niger (Guinea, Mali, Niger és Nigéria)

top10_muanyag_szennyezett_folyo.pngMűanyaggal szennyezett folyók top 10-es listája [3]

Mit is jelent mindez a gyakorlatban? Habár egyre szigorúbb tilalmak születnek itthon és az egész Európai Unió területén a műanyagok használatával kapcsolatban, ezzel sajnos az óceáni szemétproblémát nem lehet jól kezelni. Az Európai Unió országai minden 100 db óceánba került műanyaghulladékból csupán kevesebb, mint 1 db-ért felelősek, együttesen! Ez persze még mindig több, mint a nulla, de ha az emberiség igazán nagyot szeretne alkotni ebben a témában és a valós probléma gyökereit szeretné kihúzni, akkor az elsődleges feladat a fenti ábrán látható folyók megtisztítása. Amíg az említett folyók mentén elhelyezkedő országok saját maguktól, vagy külső nyomás hatására nem kezdik meg a környezetük helyreállítását, amíg féktelenül és ellenőrizetlenül ömlik mindenféle szemét a folyóikba, addig az óceáni szemétszigetek megtisztítása szinte lehetetlen küldetés, főleg tartósan. Arról pedig ne legyenek kétségeink, hogy nem csak a műanyag ömlik ezekből a folyókból az óceánokba. Olyan anyagok is, amelyek sokkal károsabbak az élővilágunkra nézve (vegyszerek, nehézfémek), csak éppen nincsenek a szemeink előtt...

Források:

[1] The Ocean Cleanup hivatalos honlapja.
[2] Lebreton L., és társai.: Evidence that the Great Pacific Garbage Patch is rapidly accumulating plastic. Scientific Reports 8, 4666, 2018.
[3] Daily Mail Online. Shocking report reveals that 95% of plastic polluting the world's oceans comes from just TEN rivers including the Ganges and Niger.