Elfogy a kőolaj a műanyag miatt?

A kibányászott kőolajat és földgázt finomítókban alakítják át olyan könnyű, kis molekulatömegű szénhidrogénekre, illetve vegyipari benzinre, amelyek a későbbi műanyaggyártás alapjaként szolgálnak. Ezért gyakran éri vád a műanyagipart, hogy a Föld kőolajkészletét felemészti, ráadásul egyre gyorsabban. Ez a bejegyzés ennek valóságtartalmát vizsgálja.

A műanyagok ma a következő módokon lehet előállítani:

  • legnagyobb mennyiségben fosszilis energiahordozókból (főleg kőolaj, majd földgáz és szén),
  • megújuló forrásból származó biopolimerből (döntően búza- és kukoricakeményítőkból, cukrokból nyert alkoholokból), 
  • a keletkező műanyaghulladék ismételt feldolgozásával.

A Föld kőolajkészletéből a világ kőolajtermelői 92,5 millió hordót hoznak a felszínre, naponta [1]! Minden egyes hordó 159 liter kőolajat jelent (=136 kg). Tehát csupán egyetlen nap leforgásával 12-13 millió tonna kőolajat termelünk és használunk el. Hogy mire, azt az alábbi ábra mutatja:

muanyag_felhasznalas.pngA kitermelt kőolaj felhasználása különböző igényeink kielégítésére [2]

Igen, jól látható, hogy az éves, nagyságrendileg 350 millió tonna műanyag előállításához a teljes éves kőolajkészlet 4-6%-át használják fel a petrolkémiai folyamatok során. A többit sokkal "nívósabb" célokra használjuk... elégetjük. Elégetjük, hogy az erőművekben villamos- és hőenergiát nyerjünk, és azért, hogy a gépjárműveinkkel közlekedhessünk.

A 2000-es évek elején földrajzból még azt tanították nekem, hogy az akkori kitermelés alapján a kőolajkészletek 2030-ra legkésőbb teljesen kifogynak. Ezzel szemben, habár a kitermelés egyre csak nő, ma már azt valószínűsítik, hogy a jelenleg ismert és bányászott nyersanyag-készletek legalább még 40-55 évig biztosan kielégítik az emberiség igényét [3]. Ráadásul ezek a számok évről-évre növekednek, ahogyan új olajmezőket tárnak fel és érik el azokat a technológia dinamikus fejlődésével. Legtöbb esetben nem arról van szó, hogy a kőolaj teljesen elfogyna. Egyszerűen csak olyan helyen található meg a Föld mélyében, ahova ma még gazdaságosan, vagy környezeti okok miatt nem tudnak a nagyvállalatok eljutni. Mindezek alapján, habár a Föld kőolajkészletei tényleg végesek, én azt valószínűsítem, hogy a XXI. században még ez a nyersanyag elérhető marad az emberiség számára. Különösen, ha nem csak szimplán eltüzeljük...

Források:

[1] Statista honlapja
[2] Plastics Europe: Plastics - the facts 2017
[3] Forbes honlapja