Rólam

Köszöntelek a blogomon, egyúttal örülök, hogy erre "tévedtél"! Remélem, idődet hasznosan töltöd majd itt és új ismereteket szerzel a bejegyzések olvasásakor. Lehet, néha kicsit meglepő leszek és nem azt fogod itt olvasni, amit amúgy a médiában és más emberek tollából/szájából hallasz nap mint nap. Gondolom az elmúlt években te is rengeteg valóságosnak tűnő, mégis tévhitet, féligazságot, vagy csak egyszerű hisztériakeltésre alkalmas cikket olvastál a médiumokban, vagy hallottál ismerősöktől. Napjaink trendje, hogy a műanyagokat az ember ellenségének kell beállítani, amelytől bármi áron meg kell szabadulni és használatát ahol csak lehet, korlátozni kell.

Én nem értek egyet ezzel, ezért a bejegyzésekben igyekszem ellenpólus lenni és bemutatni a műanyagok pozitív oldalát. Mutass még egy anyagot, ami ennyire változatos tud lenni! Ezt az anyagot éppúgy megtalálod olcsó csomagolóanyagként, ahogyan a háztartási eszközeidben, vagy a high-tech autóipari-, űrkutatási- és távközlési alkalmazásokban is. A műanyag napjaink megkerülhetetlen tényezője. Nincs még egy olyan anyag, amelyik ilyen jól formázható és ennyire változatos formájú. Sőt, a műanyagok, avagy, ahogyan szakmai berkeken belül nevezik még: polimerek, nem is állnak olyan távol tőlünk, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. A műanyagokat az ember a természet - és tudta kívül saját - képére igyekezett megformálni. Minden létrehozott műanyagtermék ugyanolyan hosszú molekulaláncokból épül fel, mint ahogyan mi magunk is. Az embert és a növényeket felépítő molekulák ugyan változatosabbak, mégis jellegre ugyanolyanok, mint a műanyagok alkotói. Éppúgy hosszú szerves molekulákból épülnek fel a bennünk található fehérjék, mint a mindennapos műanyagból készült használati tárgyaink. Szerintem ez az anyag, amelyet az ember saját keze által alkotott meg 1907-ben, igenis érdemes arra, hogy szolgálja az emberiség fejlődését, növelje az emberek komfortérzetét és segítse a mindennapos boldogulásunkat.

Ez nem azt jelenteni, hogy nincsenek kihívások, amelyeket ne kellene megoldani a műanyagokkal kapcsolatban. Az utcákon sodródó és az óceánok felszínén lebegő szeméthegyek igenis valós problémák, azok nagy mennyiségben tartalmaznak műanyagokat. Igaz az is, hogy ezek az anyagok akár kis méretre is képesek aprózódni és mint mikroműanyag, megjelennek a legkülönbözőbb helyeken. A problémákért azonban nem a műanyag a felelős. Az a műanyag palack, amelyik most éppen a Csendes-óceán felszínén lebeg milliónyi társával, nem magától került az óceán vízére. A jelenségért mi vagyunk a felelősek, az ember juttatta oda. Éppen ezért a problémákat is körül fogom járni és igyekszem objektíven, valós képet vázolni ebben az esetben is. De meggyőződésem, hogy ugyanezekkel a problémákkal szembesülnénk, ugyanúgy szeméthegyek lennének az erdők szélén és az óceán tetején akkor is, ha a Földön nem létezne műanyag; csak éppen más anyagok lennének benne. Miért? Az ember felelőtlensége és nemtörődömsége miatt. Habár hazugság lenne azt állítani, hogy a műanyagokkal problémamentesen, tudatosan együtt tudunk élni, de hazugság az is, hogy napjaink legnagyobb környezetvédelmi problémája lenne a műanyag. 

A műanyagokkal komolyabban az egyetemi tanulmányaim során kezdtem foglalkozni. Hogy miért? Megtetszett, hogy egy könnyen megformázható anyagról tanulok, amelyből változatos termékeket lehet alkotni. Tetszett az anyagok sokfélesége, a lehetőségek korlátlan tárháza. Érdekelt, hogy az egyik műanyagtípus miért törik könnyen, a másik miért szívós. Foglalkoztatott, hogy ez a könnyű, kis sűrűségű anyag, mint a műanyag (vagy más néven polimer) hogyan tud mégis olyan erős lenni, hogy a szélerőművek lapátjai, az autók szerkezeti anyagai, vagy az elektronikai eszközeink kulcsfontosságú anyaga legyen. Később diplomamunkámban körüljártam a vegyes műanyaghulladék hasznosítási lehetőségeit is.

_dsc5990_net.jpgAz évek során egyre jobban ráláttam a hazai hulladékhelyzetre. 2012-ben maradtam a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ahol doktorandusznak, majd később oktatónak állva kutattam tovább a műanyagokat, azok tulajdonságainak módosítási lehetőségét és újrahasznosíthatóságukat. Doktori kutatásom során egy új módszert fejlesztettem a vegyes műanyaghulladék szétválasztására. Az elmúlt 6 évben a BME-n igyekeztem megismertetni a hallgatókkal a műanyagok tulajdonságait. Az évek alatt egyre környezettudatosabb szemlélet alakult ki bennem, amely szemléletet igyekeztem a hallgatóknak is átadni. Mostani célom, hogy a nagyközönség számára is érthetően, érvekkel és tudományos tényekkel alátámasztva mutassam be, hogy a műanyagokat miért nem szabad száműzni életünkből. Hogy akkor lehetünk igazán környezettudatosak, ha mindannyian tudatos műanyag-felhasználókká is válunk.

Üdvözlettel:
Dobrovszky Károly (PhD)

Címkék: rólam műanyag